PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR?

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR?

02-12-2020






PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK NEDİR?

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik; bireyin yeterlilikleri ve yetenekleriyle en üst düzeyde gelişerek gereksinimlerini doyurması; kendisini tanıyarak ev, okul ve topluma uyum sağlaması, kendi kendini yönetebilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi; sosyal, psikolojik ve bilişsel gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için uzman kişiler tarafından bireye yapılan yardım sürecidir.

02.12.2020 361

 

REHBERLİK NEDİR?

      Bireyin kendini anlaması, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması kapasitelerini kendine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresiyle dengeli ve sağlıklı bir uyum içerisinde olması ve böylece kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce bireye verilen psikolojik yardımlardır.   

PSİKOLOJİK DANIŞMA NEDİR?

     Psikolojik danışma kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, var olan problemlerini çözme ve benzeri konularda –tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir

 

02-12-2020PSİKOLOJİK DANIŞMAN (REHBER ÖĞRETMEN) KİMDİR?

Psikolojik danışman, eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde öğrencilere rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti veren, üniversitelerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler alanında lisans eğitimi almış kişidir.

 

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi birimi olarak amacımız, öğrencilerimizi gelişim dönemlerinin tüm boyutlarında desteklemektir. Bu bağlamda rehberlik servisi olarak tüm öğrencilerimize ulaşmayı; öğrencilerimizin çevreye duyarlı, içinde yaşadığı topluma uyum sağlayan, iletişim becerileri güçlü, problem çöze becerisi geliştirmiş kişiler olarak gelişmelerini deteklemek öncelikli hedefimizdir. Rehberlik servisi birimi olarak okulumuzda sene içerisinde öğrenci, veli, öğretmen ve okul idaresi fikir ve görüşleri ile önleyici, bütünleştirici, gelişimsel rehberlik faaliyetleri planlıyor ve gerçekleştiriyoruz. 

 

02-12-2020

Bu bağlamda rehberlik servisi olarak, öğrencilerimizin kendilerini tanımaları,güçlü-zayıf yönlerini keşfetmeleri,iletişim becerilerini geliştirmeleri,problem çözme becerilerini geliştirmeleri,duygularını tanımaları-ifade edebilmeleri,akademik başarılarını arttırmaları, kariyer planlaması yapabilmeleri vb. hususlarında bireysel yada grupla psikolojik danışma süreçleri gerçekleştirmekteyiz. 

Psikolojik Danışma süreci okulumuzda randevulu sistem ile yürütülmektedir. Danışma için öğrenci randevu alabileceği gibi, veli yada sınıf öğretmenide öğrenciyi rehberlik servisine yönlendirebilir ve randevu talebinde bulunabilir.

 

 

 

  

 

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SEVRİSİ NE DEĞİLDİR?

 

Bireyin yapamadıklarını onun adına yapabilen bir servis değildir.

Disiplin, yargılama, ceza verme merkezi değildir.

Rehberlik servisi hastane, Rehber Öğretmen doktor değildir.

Problemi ortadan kaldırmaz, problemin çözülmesine yardımcı olur.

Ailelerin yardımı ve işbirliği olmadan çalışmaları etkili olabilecek bir servis değildir.